Mitt navn er Roger Albrigtsen. Jeg er forfatter og frilansjournalist bosatt i Porsanger (Finnmark). Født i 1971 i Harstad (Troms), og oppvokst i Evenes (Nordland).
Har tidligere skrevet følgende bøker:

Omslaget til boken er i likhet med mine andre omslag designet av Robert Høyem.

Hvorfor ble krigshistorie en del av mitt liv?
Under oppveksten var historiene min farfar fortalte om krigsskip og hendelser noe som virkelig ga fantasien spillerom. Vi lekte krig, vi bygget modellfly og skip, vi vokste opp i en tid hvor krigen ikke var så mange år unna. Men vi visste ikke hva krig var og hvilke spor krig satte hos menneskene som vokste opp og levde i denne dramatiske perioden av vår nære fortid. Det var først senere jeg fikk lære meg disse tingene. Det var først senere jeg begynte å skrive om krigen i nord. Min første bok, Sepals, omhandlet min morfars virke under krigen. Han var grenselos og XU-agent i Narvik-området. Der loset han flyktninger over grense, og der var han i livsfare fra sommeren 1940 og helt frem til frigjøringen. Slikt setter spor. I generasjoner setter slikt spor…

Min andre bok Det siste brevet – menneskeskjebner og tysk krigsoppbygging i Porsanger-området 1940-1945 handler om Porsanger. Det er her jeg bor nå, og det er her jeg siden 2008 sporadisk har arbeidet med krigshistorien i Finnmark. Jeg er typen som liker å fortelle historier om mennesker og menneskeskjebner. Jeg vil finne ut av ting, og i tillegg er jeg svært opptatt av fotografier.
Det med fotografier bringer meg over til min tredje bok Krigsår i bilder. I den boken samlet jeg fotografier fra hele landet og presenterte disse med korte tekster. Det viste seg fort at svært mange liker slike bøker. Jeg begynte arbeidet med boken som fikk den svært så fantasifulle tittelen Krigsår i bilder 2. Men før jeg gjorde den ferdig fikk jeg en telefon fra en kar i Nordvågen, Honningsvåg. Stemmen i den andre enden sa: Du skal skrive en bok om meg. Mannen som ringte het Ole Lindseth. Møtet med han, og oppdraget med å skrive om hans opplevelser av krig under oppveksten, ga meg en sterk opplevelse av å komme nærmere enkeltmenneskers historier. Arbeidet med boken ga mersmak. Boken fikk tittelen Ole Lindseth Fra fattigdom til krig -og fred? Ole gikk bort i 2020. Jeg glemmer han aldri.
Krigens vitner – Finnmark-skjebner 1940-1945 utkom i 2016. I denne boken skildres flere opplevelser av krig. Boken ble godt mottatt, men jeg ville også skrive mer. Det gikk opp for meg at leserne ville ha flere slike historier. Tilbakemeldingene var svært positive.

Før jul i 2018 utkom boken Med krigen som skygge – barndom i etterkrigstidens Finnmark, denne boken ble en bestselger. Rundt 6000 eksemplarer fant veien til lesere landet rundt. Tilbakemeldingene strømmet på og ennå selger boken bra vel ett år etter at den utkom. I tiden mellom bøkene skriver jeg artikler for lokalavisen og, enkelte ganger, andre tidsskrifter eller magasiner.
Jeg startet også eget firma, Polartekst Finnmark AS, i januar 2019. I dag lever jeg av å skrive bøker og artikler, guide innen krigshistorie og å holde foredrag. Gjennom arbeidet blir jeg kjent med fantastiske mennesker som har historier å fortelle. Slikt gir inspirasjon til å stadig fortsette mitt arbeid.

I “Krigsseilere fra nord. Finnmark”, den første av tre om krigsseilere fra nord, tar jeg for meg de dramatiske opplevelsene til en rekke krigsseilere fra Finnmark.

Jeg har mottatt støtte fra Polstjernefondet, fra Hammerfest, Lebesby og Vadsø kommuner og fra Sjømilitære Samfund til den første boken.

Jeg har også hatt gleden av å få møte en av de siste krigsseilerne fra Finnmark, Trygve Laheim Johansen (99).
Kontakt med Stiftelsen Arkivet i Kristiansand er svært viktig for meg. De arbeider med registrering av krigsseilerne fra hele landet i krigsseilerregisteret. Der kan du søke etter informasjon om skip og krigsseilere. Mange har funnet sine slektninger der, men det gjenstår ennå mye arbeid. Når jeg nå arbeider med historiene om krigsseilerne fra nord sender jeg all informasjon jeg kommer over til gjengen som arbeider med registeret. Dette er virkelig givende, og noe som bidrar til at nye navn, fotografier og historier blir digitaliserte.

Om du er interessert i å lese mer om krigsseilere fra nord kan du stikke innom bokens facebookside og legge inn din bestilling der ved å sende en melding med din postadresse eller klikke på teksten oppe i dette innlegget.
Innsatsen krigsseilere gjorde under krigen vurderes som Norges viktigste bidrag til de alliertes seier over tyskerne.
For det skal alle krigsseilere ha evig heder.

Bøkene er mitt bidrag til at vi alle skal hedre de som gikk før oss.
De har ofret mye … Noen ofret alt …
Takk til alle dere som har sendt, og kommer til å sende meg bilder og informasjon om krigsseilere fra nord.
Takk for at akkurat du vil lese!
Jeg lover å fortsette arbeidet i årene som kommer.
